Peperkoekwafels

Peperkoekwafels

Peperkoekwafels

Hier is het recept van vandaag voor dikke Belgische kerstwafels. Met kerstkruiden. Dus geen kerstkoekjes meer en geen kersttaart meer door mijn oven geveegd, nee. Gisteren, in de pre-kerstperiode, ging ik op de bank liggen in de met kaarsen verlichte en sprookjesachtige woonkamer en liet de stilte van de adventstijd op me neerdalen Series, Schmonzettenbuch, knuffelige sokken, en doe je voeten omhoog in deze sokken. Misschien heb je soms het gevoel dat je je door de weken voor kerst haast, er zijn zoveel kerstevenementen te doen en lijstjes om af te vinken: schrijf kaarten, koop cadeaus, pak Pinterest-achtige cadeaus in, verstop cadeaus in kasten of onder het bed , dat je ze deze kerst (en niemand anders) terugvindt, het kerstavondmenu maakt, winkelstrategieën tegen de files bedenkt op de winkelwagenbaan van de supermarkt en de groenteboer, de mooiste (of liefste

Zoals ik Taylor Swift voor één keer mag citeren: “Shake it off”. Ik schud het maar even van me af, dit wordt een andere kerst dan normaal, voor mij en voor vele anderen zonder grote familiebezoeken, maar ik maak het ons gewoon gemakkelijk. Kerst 2020 wordt een feest van kleine dingen die goed voor je zijn. Spelen, koekjes eten en aan de telefoon lachen om oude familiegeschenken, kerstmis vergeten, geen outfitproblemen, gewoon een gevoel van welzijn. En wafels. Ook voor diner of …

Dit wafelrecept voor dikke speculaas- en cacaowafels maakte gisteren mijn dag goed en voelde zo goed als een warm bubbelbad na een lange winterwandeling met rode wangen en ijskoude vingers. Het recept maakt gebruik van eenvoudige ingrediënten en hoewel veel Belgische recepten voor dikke wafels gist bevatten, en ja, ik vind ze lekker, had ik gisteren zo’n trek in wafels dat ik een dik gekruid kerstwafelrecept zonder gist moest bedenken.

Ik heb het al beschreven in eerdere wafelrecepten, de toptip voor wafels die krokant blijven aan de buitenkant is (naast de juiste wafelijzerstand natuurlijk afhankelijk van de fabrikant):

 • Direct na het bakken de wafels even tussen je handen gooien of zwaaien. Het ziet er misschien raar uit voor de buren door het raam, maar het is volkomen logisch. Omdat ze zo beter verdampen en de stoom (d.w.z. vloeistof) de wafels niet geleidelijk zachter kan maken.
 • Precies om deze reden dienen de wafels na het bakken ook kort naast elkaar op luchtdoorlatende taartkoelroosters te worden gelegd, zodat er geen hete stoom onder de wafels vloeibaar kan worden.

Recept voor peperkoekwafels

Voor ongeveer 12 stuks, afhankelijk van de grootte en hoogte van het wafelijzer.

Ingrediënten:

150g boter in blokjes
500g bloem (type 405)
1 pakje bakpoeder
2 afgestreken theelepels speculaaskruiden
3 eetlepels ongezoete,
donkere bakcacaopoeder (niet de gezoete, lichte cacao)
1 snufje zout
4 eieren (maat M), op kamertemperatuur
130g suiker
250 ml melk

Voor garneren Poedersuiker, room, ahornsiroop, compote, hete kersen

Bereiding

 1. Smelt de boter langzaam op de kookplaat op laag vuur en zet opzij om iets tot lauwwarm af te koelen en de eieren later niet te laten schrikken. Verwarm ondertussen het wafelijzer voor.
 2. Weeg de bloem af en meng dit samen met het bakpoeder, speculaaskruiden, bakcacao en zout. Zet even opzij.
 3. Klop in een andere mengkom de eieren los met een handmixer (*advertentielink). Giet de suiker erbij en meng goed.
 4. Voeg de melk en de gesmolten boter, die niet meer heet maar lauw is, toe en meng kort tot een homogeen geheel.
 5. Voeg als laatste het bloemmengsel uit stap 2 toe en meng alles goed met een garde tot een glad deeg. Ik zeg het alvast: schrik niet, het beslag is stroperiger dan bijvoorbeeld conventioneel hartvormig wafelbeslag, schrik niet.
 6. Bak van het beslag wafels achter elkaar in een wafelijzer voor dikke wafels (*reclamelink) volgens de instructies van de fabrikant (sommige moeten worden ingevet, andere niet enz.). Ik roer graag het beslag na elke gebakken wafel voordat ik nieuwe in het strijkijzer doe.
 7. Zwaai direct na het bakken even met je handen zodat ze kunnen verdampen en laat ze bij voorkeur afkoelen op een afkoelrek (zie tekst blogpost hierboven voor uitleg).
 8. Serveer bestrooid met poedersuiker, je kunt er ook room, hete kersen, appelcompote, ahornsiroop of wat je hartje begeert ook bij serveren.
 9. Recepttip: je zou het zelf moeten proberen om te zien hoe het recept werkt in platte hartvormige wafelblikken. Door de geringe hoogte van de trog kunnen de wafels niet zo luchtig en hoog ontvouwen.

Meer recepten?

Neem dan eens een kijkje de grote baksite voor wafels.

Deel dit artikel