De voor- en nadelen van smoothies

smoothies

De voor- en nadelen van smoothies

Smoothies zijn in. Dat bewijzen onder andere de vele receptenboekjes in de winkels en talloze foto’s op social media zoals Facebook of Instagram. Ik maak zelf ook wel eens een heerlijke smoothie. Toch kijk ik kritisch naar het onderwerp, want veel te vaak suggereren blogs, tijdschriften en kookboeken dat smoothies altijd en uitsluitend gezond zijn. Maar ik zou daar niet voor tekenen. Vandaag leer je de voor- en nadelen van smoothies en hoe je er het gezondste uit kunt halen.

Wat zijn de voordelen van smoothies

Zoete verfrissing

Fruit is van nature zoet, waardoor het de nummer één vervanger is voor snoep. Vooral in de zomer is fruit een goede snack tussen de maaltijden door. Fruit zorgt ook voor een zoete, heerlijke smaak in smoothies, een welkome afwisseling als water saai wordt.

Snel gemaakt

Smoothies zijn snel en gemakkelijk te maken als je maar een blender hebt. Zelfs in voetgangersgebieden en winkelcentra zijn tegenwoordig op bijna elke hoek smoothies te koop. Daardoor zijn ze ook onderweg snel beschikbaar.

Echt voedsel

De belangrijkste componenten van smoothies zijn groenten en fruit. Dit zijn echte, dus onbewerkte, voedingsmiddelen die onze grootouders ook kennen (dit is niet altijd het geval met snoep of andere tussendoortjes). Hierdoor is een smoothie vaak het gezondere alternatief in vergelijking met veel andere tussendoortjes.

Minder voedselverspilling

Elk jaar belanden er tonnen voedsel in de prullenbak omdat het bedorven is of gewoon over is. Misschien gooit u ook wel eens vergeten groenten en fruit weg. Bij smoothies maakt het echter niet uit of een banaan al bruin is of een sla al wat geslonken is. Daarom zijn smoothies een geweldige manier om restjes op te maken en minder voedsel weg te gooien.

Gezondheidsbevorderend

Keer op keer verschijnen er rapporten die smoothies toeschrijven aan bijna bovennatuurlijke krachten. Voor sommige mensen helpen smoothie-diëten of -regimes bij ontgifting en ontgifting. Ik sta hier sceptisch tegenover, want aan de ene kant zijn diëten naar mijn mening altijd verkeerd en aan de andere kant lijkt het mij het gezondst om groente en fruit in zijn geheel te eten.

Waarom smoothies maar beperkt worden aanbevolen

Mythe van vitaminegebrek

Het belangrijkste argument voor smoothies is vaak het hoge vitaminegehalte. Het is echter een mythe dat iedereen lijdt aan een vitaminetekort. Ten tweede kunnen niet eens alle vitamines worden opgeslagen, b.v. B. Vitamine C. Als je lichaam er te veel van binnenkrijgt op het moment van de vitamineshock van de smoothie, zal het de vitamine C onmiddellijk uitscheiden.

Ongezonder dan algemeen

Velen geloven, en dat zijn dan vooral de kant en klare smoothies uit de supermarkt, dat ze nooit zoveel groenten en fruit zouden kunnen eten als in een glas smoothie. Dat kan zo zijn, maar qua voedingswaarde is er een verschil tussen het eten van een vrucht in zijn geheel of gepureerd. Met name de voedingsvezels worden aangetast tijdens de verwerking. Deze zorgen ervoor dat ons lichaam beter om kan gaan met de fructose die het bevat. In smoothies en sappen werkt dit niet meer. Dit is dus een ander argument om hele groenten en fruit te eten (zij het iets minder). Bovendien kan het lichaam vitamines het beste verwerken als het ze uit heel fruit haalt.

Grote hoeveelheden fructose

Met zoete dranken nemen we heel snel veel energie op. Een van de redenen hiervoor is dat we nauwelijks merken dat we drinken, bijvoorbeeld in gesprek. Bovendien drinken we meestal meer fruit dan we zouden eten, dus we consumeren in totaal veel calorieën. Van een gezonde dorstlesser kan geen sprake zijn, want de meeste kant-en-klare smoothies bevatten meer calorieën dan een cola.

Niet kauwen

Omdat we geen smoothies hoeven te kauwen, lopen we dit belangrijke verzadigingssignaal mis. Smoothies zijn daarom minder vullend dan vaste maaltijden.

De term Smoothie is niet beschermd

Hoewel er precieze voorschriften en vereisten zijn voor melk of bier, ontbreken deze voor de term “smoothie”. Daarom kunnen in de winkel gekochte smoothies in theorie alles bevatten.

Suiker en andere toevoegingen

Als je een smoothie koopt, kan deze niet alleen conserveringsmiddelen en kleurstoffen bevatten, maar ook veel suiker. Dat zag je aan de ingrediëntenlijst of de voedingswaardetabel, maar wie leest die bij elke aankoop?

Vaak eenzijdig

Om smoothies makkelijk te maken gebruikt de voedingsindustrie vaak alleen sappige fruitsoorten. Dat maakt smoothies niet bijzonder uitgebalanceerd.

6 tips om het gezondste uit smoothies te halen

Maak je eigen smoothies

Zoals zo vaak is zelf doen het gezondst. Alleen dan weet je wat er in je smoothie zit. Je kunt ook kiezen voor gezonde ingrediënten en kunstmatige toevoegingen zoals kleurstoffen vermijden. Het enige wat je nodig hebt is een keukenmixer. Voeg de gewassen of geschilde ingrediënten toe met een beetje water en ijsblokjes.

Gebruik zoveel mogelijk groenten

Om niet te veel fructose op te nemen, moet je je smoothies met zoveel mogelijk groenten bereiden. Zo gebruik ik vaak sla, komkommer, spinazie (ook diepvries) en broccoli (diepvries). Diepvriesgroenten hebben als voordeel dat ze gemakkelijk te portioneren zijn en tegelijkertijd de smoothie koelen.

Groene smoothies kunnen bijvoorbeeld erg gezond zijn voor lichaam en geest, als je de smoothies tenminste zelf maakt, kijk op happysmoothie.nl hoeveel mogelijke groene smoothies er wel niet te maken zijn.

Sla de suiker over

De natuurlijke zoetheid van het fruit (bijv. bessen of rijpe bananen) zal en zou genoeg voor je moeten zijn. Na verloop van tijd zullen zelfs groene smoothies (met een banaan) zoet genoeg gaan lijken.

Gebruik vullende ingrediënten

Gebruik vette ingrediënten als je een maaltijd vervangt door een smoothie. Zo kun je bijvoorbeeld noten, amandelen of kokosmelk aan je smoothie toevoegen om hem voller te maken.

Zorg voor afwisseling

Durf altijd een nieuw recept te proberen. Je kunt superfoods zoals chiazaden of gojibessen proberen, maar ook groenten die je nog nooit eerder hebt gekocht.

Gebruik regionale en seizoensgebonden ingrediënten

Idealiter kunt u rondkomen met seizoensgebonden en regionale producten en zo een kleine bijdrage leveren aan klimaatbescherming of landbouw in uw thuisland. Dit is echter niet altijd gemakkelijk.

Deel dit artikel