Koffie zetten zonder automaat – welke varianten moet ik kennen?

Koffie zetten zonder automaat

Koffie zetten zonder automaat – welke varianten moet ik kennen?

Mijn categorie koffiezetten is in de loop der jaren uitgegroeid tot een centraal punt voor vele aspecten van het koffiezetten:

Soorten koffie

De French Press als volledige onderdompelingsmethode is een perfecte beginnersvariant en levert zeer directe, brutale koffie. De “schone” variant zonder kruimels heet American Press.

Cold brew is de trenddrank van elke zomer. Langzamer en gemakkelijker koffie zetten kan bijna niet. Het beste van alles is dat je zelfs geen speciale uitrusting nodig hebt! Het enige nadeel: het is altijd een koude kop koffie.

Mijn espressomachine ligt vaak stof te happen in de hoek. Ik heb immers massaal espressomachines die ook echte espresso leveren. Maar om eerlijk te zijn: als je van sterke Italiaanse koffie in espressostijl houdt, kun je je cafeïnekick nooit makkelijker en goedkoper krijgen!

Oh, handfilter, jij koffieliefde van mijn leven! Voor mij is er geen betere manier om koffie te zetten. Tenminste, als je zin hebt in een zeer veelzijdige filterkoffie.

Soms amuseert het me dat de mooiste koffiekaraf ter wereld wordt behandeld als een bereidingswijze. Laat je niet slaan: dit is ook een handfilter!

De AeroPress is mijn favoriete reisgenoot voor koffiegimmicks. Het ding ziet er ingewikkeld uit, maar het is gemakkelijk te gebruiken – als je eenmaal de instructies hebt gespeeld. Hier krijg je een mix van filterkoffie en espresso ultralight.

De Karlsbader Kanne is een echte bruut – tenminste als het gaat om de mate van slijpen. Omdat de stijve porseleinen zeef koffiepoeder in grindkuilkwaliteit vereist. Eigenlijk is dit ding ook een handfilter. Maar de “poriëngrootte” zorgt voor een heel ander koffiekarakter.

Hoe koffie zetten?

Wat een hoogwaardige volautomatische koffiemachine met een druk op de knop kan, moet u met de gepresenteerde methodes anders doen: u moet op de een of andere manier zelf melkschuim maken. Maar we weten nu dat schuim voor latte art ook extern kan werken – sommige automatische melkopschuimers verslaan verreweg volautomatische machines. En hun afmetingen passen perfect bij de handmatige kookapparatuur.

De speciale thema’s stampers en koffieweegschalen kon ik nergens anders kwijt. Maar het werd eindelijk tijd dat ik er meer dan twee woorden over kwijtraakte. Vooral de weegschaal is onvervangbaar als je koffie (en espresso) serieus neemt. Naast de hier gepresenteerde opties zijn er ook handmatige methoden en speciale producten, die meestal een variant zijn van de gepresenteerde hoofdcategorieën. De Hario Woodneck als karaf in Chemex-stijl met een speciaal stoffen filter is daar een perfect voorbeeld van.

De sifon voor de koffie moet hier theoretisch ook passen. Maar ik heb jarenlang standvastig geweigerd het ingewikkelde apparaat met onderdruk in de glazen kolf serieus te nemen. Ik kan het gevoel niet van me afzetten dat koffie uit de sifon hetzelfde is als koffie uit de AeroPress – net andersom en met te veel tamtam.

En als we zulke onzin beginnen, moeten we er ook handmatige espressomachines zoals de Nanopress bij betrekken. Dat wordt echter te ingewikkeld.

Wil je meer weten over de diverse koffiesoorten? Kijk dan een op het biologisch kruidentuintje, waar je naast thee en kruiden ook alles over koffie kunt vinden.

 

 

Deel dit artikel