Wat is een winterbok biertje?

winterbok

Wat is een winterbok biertje?

Het heerlijke seizoen voor de bier fans is begonnen. Wanneer het winter is, komt de welbekende winterbok in beeld. Echter is winterbok het minst bekende speciaal bier van de seizoenen. Om een duidelijk beeld te krijgen over wat bier nou is en wat een winterbok biertje is, hebben wij dit voor jullie samengevat. Alles over bier en winterbok bier, lees je hier:

Wat is bier?

Bier is een drank dat alcohol bevat. Wanneer een drank de naam bier mag dragen, moet het bestaan uit water, hop, tarwemout of gerst. Dit zijn allemaal natuurlijke ingrediënten en dit maakt bier dan ook een natuurproduct.

Bier is de oudste alcoholhoudende drank ter wereld. De versnapering wordt wereldwijd gedronken en staat dan ook op de derde plaats op de wereldranglijst van de meest populaire dranken. Op plek 1 en 2 staan water en thee.

Bier wordt gebrouwen en dit wordt altijd gedaan met dezelfde stappen. Het proces lijkt eenvoudig, maar het vergt de nodigde vakmanschap om een lekker winterbok biertje neer te zetten.

Winterbok

Winterbok is dus het minst bekende speciaal bier onder de seizoenen. De herfstbok en het zomerse witbier zijn bekend bij meer mensen. Het winterbokbiertje kun je herkennen aan zijn donkere kleur en de sterk moutige smaak. Winterbok heeft vaak een relatief hoog alcoholgehalte. In de winterbok worden er vaak winterse kruiden toegevoegd tijdens het bouwproces. Denk aan: anijs, kaneel, kruidnagel en speculaas.

Iedereen drinkt winterbok op zijn eigen manier. Winterbok is vaak een typisch biertje voor na het avondeten. Dit komt door zijn hoge alcoholpercentage en kruidige smaak. Ook kun je het bier gewoon drinken tijdens de maaltijd.

Hoe brouw je bier?

Om bier te brouwen doorloop je altijd 5 stappen. De vijf stappen gaan als volgt: mouten, maischen, koken, gisten en bottelen. Mouten houdt in dat je de smaak maakt voor het bier. Het is smaakbepalend. Dit betkent dat gerst in water wordt geweekt. Het graan zal zich dan gaan ontkiemen en deze wordt omgezet in de nodige suikers. Het resultaat hiervan heet ‘mout.’

Na het mouten wordt er gemaischt. Hier wordt de mout gemengd met warm water. Zo wordt dan het zetmeel omgezet. Wanneer alle zetmeel is omgezet, wordt de vloeistof op gebrouwd. De suikers hierin worden in alcohol omgezet.

Vervolgens gaat dit goedje in de brouwketel en wordt het aan de kook gebracht. Tijdens de kook wordt de hop toegevoegd en dan is het klaar om te gaan gisten.

Tijdens het proces van gisting worden suikers omgezet in koolzuurgas en alcohol. Het brouwproces is compleet en nu is het een kwestie van wachten, want voor het bier daadwerkelijk ‘bier’ is, moet het enkele dagen tot een paar weken rijpen.

Deel dit artikel